Вашия урок по лидерство

Да действаш е по-добре от съвършенството

Не знаех, че това е фирменото мото на Фейсбук. Разбрах за него от публикацията на NovaVizia.com „26 хака за управление на времето, които ми се искаше да знам, когато бях на 20“ . Това е деветият „хак“, даващ идеи как да се управлява времето по-ефективно. За мен обаче мотото „Да действаш е по-добре от съвършенството“ е нещо много повече от съвет как да свършим повече неща за по-кратко време. То е разковничето за това как въобще да свършим някаква работа … и дори да я започнем! Познавам не малко хора, които имат толкова високи вътрешни критерии за това как трябва да изглеждат нещата по идеалния начин, че или не започват проектите, по които най-много биха искали да работят, или – ако ги започнат, не ги довършват. Как да довършиш нещо, ако то никога не достига съвършенството на идеала в главата ти?!

Всъщност, след като се поразтърсих да открия нещо повече за работното мото на Фейсбук, разбрах че то дори е написано по стените в офисите им! Както и че то е част от т.нар. The Hacker Way (Хакерския начин), както те наричат своята уникална култура и стил на управление. Най-характерното за този стил на управление е нагласата, че нещо винаги може да бъде по-добро и че нищо никога не е завършено.

„Като част от това да изградим силна компания, ние работим усилено да направим Фейсбук най-доброто място за страхотни хора, които да оказват голямо влияние върху света и да се учат от други страхотни хора. Ние изградихме уникална култура и управленски подход, който наричаме the Hacker Way.“

Mark Zuckerberg, Facebook’s S-1 Letter

За мен няма никакво съмнение, че успехът на Фейсбук се дължи именно на културата на управление, подкрепяща автентичното лидерство. Това значи, че подкрепя мислене, в което всеки се окуражава да вярва, че може да окаже влияние върху света. И за да окуражи хората си да дават най-доброто от себе си, тази компания им казва, че да действат е по-добре от съвършенството. И така всъщност им отправя посланието за постоянно развитие. Защото, ако нещата в живота постоянно се развиват и усъвършенстват, няма такова нещо като съвършенство, нали? Излиза, че желанието за перфектност е стремеж към нещо, което да не се развива! И че именно „неперфектното“ е в унисон с живия живот, който постоянно се променя. Така че ако искаме да свършим нещо в същия този живот, по-добре е да започнем да действаме – неперфектно!

Знам колко блокиращо творчеството е желанието за перфектност! То буквално убива немалко истински талантливи хора. Затова с удоволствие предавам нататък работното мото на Фейсбук. То стигна до мен чрез сайта на NovaVizia.com. На свой ред то е стигнало до тях чрез презентацията за управление на времето от Етиен Гарбугли – консултант по продуктов дизайн и маркетинг от Канада. А той на свой ред е „хакнал“ мотото на Фейсбук, (както и  много други примери за успех в бизнеса). А Фейсбук на свой ред са хакнали това от … не знам кого. Подозирам, обаче, че в края на цялата редица хакери стои не някой друг, а самия господ Бог. Казват, че той сътворил света за шест дена, а на седмия седнал да си почива. Е, сега той си почива, а ние работим, за да доразвиваме творението Му. Но как така  Божието творение има нужда от усъвършенстване, а пък Бог е съвършен? Ами ето така – защото няма такова нещо като съвършенство. Има развитие, има творчество, има пораждане на нови форми чрез серия от опити, които често наричаме  погрешни, но като се обърнем назад разбираме, че именно те са били най-ценното – израз на смелостта ни да навлизаме в нови територии и да се разширяваме. И че именно в този процес на постоянно развитие е съвършенството.

Да действаш е по-добре от съвършенство е „урок по лидерство“. Ако стига при вас по принципа на синхроничността, вероятно е ясно какво иска да ви каже?

Камелия